Građanima ostaje (pre)skupi "halo"

Bez autora
Jan 03 2012

Od početka 2012. godine telekomunikacijske tvrtke više ne moraju plaćati posebnu naknadu od šest posto na prihode koje ostvare od prometa u mobilnoj telefoniji jer im je ukinut porez na prihod od govornih usluga te SMS i MMS poruka. Ta je antikrizna mjera bila na snazi od kolovoza 2009. godine, a država je u tom razdoblju od mobilnih operatora uprihodila oko 600 milijuna kuna. Samo Hrvatski telekom je u tom razdoblju izgubio 340 milijuna kuna, a svi mobilni operatori složno su isticali da je “harač” neprimjerena i diskriminirajuća mjera zbog koje su morali usporiti ulaganja. A građani, nakon ove mjere, žele i nadaju se nižim cijenama i jeftinijim paketima mobilnih usluga. Uz to, “glas naroda” na internetskim forumima pokazuje da je većina Hrvata uvjerena da su telekomunikacijske tvrtke ovo ukidanje harača isposlovale upornim lobiranjem kod stare Vlade, te da se za običnog čovjeka ništa neće promijeniti.

Građanima ostaje (pre)skupi "halo"Od početka 2012. godine telekomunikacijske tvrtke više ne moraju plaćati posebnu naknadu od šest posto na prihode koje ostvare od prometa u mobilnoj telefoniji jer im je ukinut porez na prihod od govornih usluga te SMS i MMS poruka.

Ta je antikrizna mjera bila na snazi od kolovoza 2009. godine, a država je u tom razdoblju od mobilnih operatora uprihodila oko 600 milijuna kuna. Samo Hrvatski telekom je u tom razdoblju izgubio 340 milijuna kuna, a svi mobilni operatori složno su isticali da je “harač” neprimjerena i diskriminirajuća mjera zbog koje su, kako tvrde, morali usporiti ulaganja.

A građani, nakon ove mjere, žele i nadaju se nižim cijenama i jeftinijim paketima mobilnih usluga. Uz to, “glas naroda” na internetskim forumima pokazuje da je većina Hrvata uvjerena da su telekomunikacijske tvrtke ovo ukidanje harača isposlovale upornim lobiranjem kod stare Vlade, te da se za običnog čovjeka ništa neće promijeniti.

“Novoj vlasti, koja ne zna gdje bi namakla novac za punjenje proračuna, nije pametno ukidati nešto što je jednom bilo uvedeno. Ne trebaju se odreći sredstava koja su već ukalkulirana u troškove operatora. Ako ispuste ta sredstva, bit će to njihova prva greška”, upozorava Jadranka Kolarević iz Udruge za zaštitu potrošača “Potrošač”.

Operatori se, smatraju u “Potrošaču”, ni nakon uvođenja poreza nisu odrekli svoje dobiti, samo su našli drugi način da ostvare istu zaradu.

“Telekomi su svoj trošak za tih šest posto poreza odavno prevalili na korisnike, ali na manje vidljivi način. Iako nisu direktno povisili cijene, zaračunali su nam to u celofanu, naplatama skrivenim u raznim tarifnim modelima i paketima. Neće to lako ispustiti, a korisnici, kao ni tržište u cjelini, neće proći ništa bolje”, kaže Kolarević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik